De Muziekvereniging Concordia uit Haastrecht is opgericht op 1 oktober 1945 en bestaat dus bijna 70 jaar. Concordia is het Latijnse woord voor "eendracht", letterlijk "met (een) hart". De veelvoorkomende naam had zijn oorsprong in het feit dat het volk gezamenlijk druk bezig was met de opbouw zo net na de 2e wereldoorlog. Instrumenten waren er in de begintijd zelfs amper voorhanden. Gelukkig stroomde al vrij snel uit het hele land enige tijd instrumenten binnen, zodat na ongeveer een jaar een behoorlijke uitvoering gegeven kon worden door vele jongelui en ook wel ouderen, die vroeger ook eens een instrument gespeeld hadden.
Zoveel muzikaliteit kon men ook goed gebruiken bij diverse plaatselijke activiteiten in Haastrecht en omstreken. Te noemen val: Opening van gebouwen. Aubade met zo n 400 schoolkinderen. Jaarlijks werden de Ouden van Dagen (Zieken- en Ouderenvreugd) binnengehaald bij hun dagtocht naar bijvoorbeeld Soestdijk. Ook werd er af en toe een uitvoering gegeven op de Grote Haven en op het Concordiaterrein in een muziektent. Serenades bij jubilea ontbraken uiteraard niet, evenals wandelaars binnenhalen bij de avondvierdaagse of een nieuwe pastoor of nieuwe burgemeester. Marsen door het dorp hielpen altijd om wat evenementen voor het voetlicht te halen, zoals voetbal- of gymwedstrijden.
Jaarlijks was er een concert in verenigingsgebouw Concordia, waar men na de pauze een klucht voorschotelde. Vrijdags deed men dit voor de donateurs en zaterdags voor het overige (wat meer rumoeriger) uitgaanspubliek. Zaterdags was er na afloop een bal na, zodat men nog even kon dansen. Dit alles voor het ronde bedrag van 1 gulden entree.
Majorettes zeer populair.
In 1959 werd er een majorettegroep opgericht. Het was een van de eerste in Nederland, waardoor er vele aanvragen kwamen uit het hele land. Tevens was er een drumband. Een hoogtepunt werd bereikt door als eerste van de lange stoet genodigden aan het defile te Soestdijk te mogen lopen. Ook werd er bij bloemen- en fruitcorso's opgetreden evenals in de rust van een interlandwedstrijd voor oud-internationals (toch lekker zo'n 12.000 man publiek!). Zelfs een Tv-opname bij de AVRO bij Kees de Lange. Dit was op een zondag waardoor er sommige leden niet wilden spelen en werd er geleend bij Harmonie Stolwijk.
De concoursactiviteiten liepen terug door de veel voorkomende waal die men in de muzikale kringen onderbezetting pleegt te noemen. Echter in de jaren tachtig maakte Concordia een grote bloeiperiode mee. Binnen 2 jaar was men van 7 naar 70 leden gegaan, waarvan 90% welk jonger dan 18 jaar was. Al werd de gemiddelde leeftijd wel hoog gehouden door enige leden die het lidmaatschap 35 en 40 jaar behaalden.
Leuke momenten in deze jaren waren het meedoen met huldigingen van schaatser Hein Vergeer en filmopnames in Oudewater/Haastrecht t.b.v. het Zuivelschap. Ook werd er meegedaan met de RTL4 TV-actie voor de Nationale Postcodeloterij waar men t.b.v. het Guinness Book of Records gezamenlijk met ca. 100 andere muziekverenigingen in het land op het zelfde tijdstip De Nationale Bomenmars speelden.
De kwaliteit van de muzikanten was niet altijd constant, wat ook te wijten is aan het grote verloop van muzikanten. Zelf muziek maken is toch een stuk moeilijker dan er naar luisteren.
Het Concordiagebouw werd gerenoveerd en werd het Sport- en Cultureel Centrum Concordia. Men was voor deze verbouwing begon dan ook uitgeweken naar verenigingsgebouw De Grote Haven, die in 1987 geopend werd. Ook in de jaren negentig gingen vrij voorspoedig. In 1990 werden de uniformen vervangen in de grijze broek, wit overhemd en blauw jasje. De majorettes hadden zelfs in hun midden Sabina Hoogendijk die bij het EK 1e werd bij strutting en dance twirl, derhalve waren de majorettes zeer populair.
Er was een goede aanvoer van nieuwe muzikanten door de blokfluitgroep. Op een gegeven moment konden 13 kinderen tegelijk doorstromen naar het leerlingenorkest, waar dus helemaal niet genoeg instrumenten voor waren. Een oplossing werd gevonden door deze op pijperfluitjes te laten blazen. Uit spelende leden werd nog de boerenkapel "de Deurdreuners" opgericht, goed voor feesten en partijen.
Veranderingen in de maatschappij.
Aan alle goede dingen komt een eind. Enig verval trad op in het volgende decennium. De veranderde tijdgeest zorgde er voor dat het buiten marcheren niet meer zo geliefd was. Het betekende het einde van de drumband en zelfs de ooit zo succesvolle majorettes waren niet meer zo geliefd. Het harmonieorkest beperkte zich tot zittend optreden.
Ondanks dat het moeizaam blijft om mensen te interesseren in het maken van muziek, door de vele andere interesses die men heeft en het feit dat er inspanning geleverd moet worden om muziek te leren maken, groeit Concordia langzaam aan. Door de nieuwe vorm van muziekles aan kinderen groeit de vereniging elk jaar een beetje. Op dit moment is het leerlingenorkest net zo groot als het harmonieorkest. Dit belooft wat voor de toekomst.
Een 70 jaar bestaan is op zich niet heel oud. Veranderingen vinden continue plaats, maar muziekvereniging Concordia laat de inwoners van Haastrecht en daar buiten nog steeds horen dat zij heel wat te bieden heeft.